top of page

"Show - don't tell" - i terapirummet

Opdateret: 27. okt. 2022


"Show - don't tell": Hvis vi skal hjælpe vores klienter til at flytte sig fra a til b - skal vi vise dem vejen - og ikke kun tale om den.


Som behandlere synes vi selv, at vi har en ret god ide om, hvad der kan hjælpe vores klienter på vej, og vi er tit overbevist om, at vi er rigtig gode til at forklare det. Det er vi bare ikke altid.

Det er nok meget godt for os at huske, at folk lærer på forskellige måder, og dét der virker for den én ikke nødvendigvis virker for den anden. Nogle gange kan vi - ligesom IKEA - give rigtig gode anvisninger. Men andre gange, når klienten står med problemet ude i den virkelige verden, kan vores anvisninger lyde ligesom en IKEA-vejledning på russisk: Det er ikke særlig brugbart.


Når vi mennesker lærer noget nyt, skal vi altid træde udenfor vores tryghed-zone og gå en del af vejen selv - ellers lærer vi det ikke. Alligevel er der en forskel imellem at høre om vejen - og at få vist vejen. Der er også en stor forskel imellem oplevede erfaringer og teoretisk viden.

Derfor; når vi viser ting, og gør dem sammen med klienten i terapirummet - så bliver det mere forståeligt og overskueligt: Vores klienter går fra en teoretisk forståelse til erfaret viden: Vi har alle oplevet, at erfaret viden sidder fast i længere tid, og bliver ikke glemt lige så hurtigt, som en teoretisk forståelse.


Derfor, når det kan lade sig gøre, er det altid en fordel at arbejde med ’her og nu’ i terapirummet:

Hvis vores klienter kæmper med relationelle problemer, skal vi arbejde med vores relation i terapirummet. Hvis de har svært ved at regulere følelser - skal vi gøre det sammen med dem, og ikke kun fortælle dem om følelsesregulering. Hvis der er noget, som vores klienter undgår i deres liv, kun fordi det er for skræmmende, overvældende eller svære - skal vi så vidt muligt bringe det ind i terapirummet, og vise dem, at de godt kan takle det.

Når vi arbejder med eksponering - for følelser eller for situationer - er det lige præcis det vi gør.


Vil du blive bedre til at bruge din egen kreativitet effektivt i terapirummet og blive bedre til at arbejde med 'her og nu' i terapien?

Vil du lære mere om hvordan man bringer virkeligheden ind i terapirummet med forskellige problemstillinger?

Kom med til kurset: "Masterclass: Eksponering i egen praksis", som bliver holdt d. 9-10 marts 2023 i København.

Kurset er primært til psykologer og læger og er godkendt til specialistuddannelsen under 'det tværfaglige modul'.
269 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page