top of page

Vær en guide - Vær aktiv: Effektiv terapi med 'her og nu' metoder

Opdateret: 8. feb.


Hvis vi skal hjælpe vores klienter til at flytte sig fra a til b - skal vi vise dem vejen - og ikke kun tale om den.


Som behandlere synes vi selv, at vi har en ret god ide om, hvad der kan hjælpe vores klienter på vej, og vi er tit overbevist om, at vi er rigtig gode til at forklare det. Det er vi bare ikke altid.

Det er nok meget godt for os at huske, at folk lærer på forskellige måder, og dét der virker for den én ikke nødvendigvis virker for den anden. Nogle gange kan vi - ligesom IKEA - give rigtig gode anvisninger. Men andre gange, når klienten står med problemet ude i den virkelige verden, kan vores anvisninger lyde ligesom en IKEA-vejledning på russisk: Det er ikke særlig brugbart.


Når vi mennesker lærer noget nyt, skal vi altid træde udenfor vores tryghed-zone og gå en del af vejen selv - ellers lærer vi det ikke. Alligevel er der en forskel imellem at høre om vejen - og at få vist vejen. Der er også en stor forskel imellem oplevede erfaringer og teoretisk viden.

Derfor; når vi viser ting, og gør dem sammen med klienten i terapirummet - så bliver det mere forståeligt og overskueligt: Vores klienter går fra en teoretisk forståelse til erfaret viden: Vi har alle oplevet, at erfaret viden sidder fast i længere tid, og bliver ikke glemt lige så hurtigt, som en teoretisk forståelse.


Derfor, når det kan lade sig gøre, er det altid en fordel at arbejde med ’her og nu’ i terapirummet:

Hvis vores klienter kæmper med relationelle problemer, skal vi arbejde med vores relation i terapirummet. Hvis de har svært ved at regulere følelser - skal vi hjælpe dem regulere deres følelser i rummet, når vi er sammen med dem, og ikke kun fortælle dem om følelsesregulering. Hvis der er noget, som vores klienter undgår i deres liv, kun fordi det er for skræmmende, overvældende eller svære - skal vi så vidt muligt bringe det ind i terapirummet, og vise dem, at de godt kan takle det.

Når vi arbejder med eksponering - for følelser eller for situationer - er det lige præcis det vi gør.

Når vi gør det, giver terapi mere mening. Når vi gør det, bliver terapi mere effektiv.


Vil du blive bedre til at bruge din egen kreativitet effektivt i terapirummet og blive bedre til at arbejde med 'her og nu' i terapien, og hjælpe dine klienter mere effektivt?


Du kan stadigvæk nå at melde dig til kurset: "Masterclass: Eksponering i egen praksis", som bliver holdt i slutningen af maj i København.eksponering terapi
Seneste blogindlæg

Se alle

コメント


bottom of page