top of page

Når eksponering ikke virker

Opdateret: 8. feb.

Eksponering er en metode, der traditionelt er blevet brugt til angstbehandling. I dag bruger vi eksponering til at behandle en bred vifte af lidelser - og følelser. Kort sagt handlede eksponering i gamle dage om 'at udsætte sig selv for det, som man er bange for'. Er man fx. bange for at køre med bussen, så skal man eksponere sig for at køre med bussen.


I min hverdag i psykiatrien møder jeg en del patienter, der har forsøgt eksponering i deres tidligere behandling uden at det virkede. Nogen gange er deres tilstand tvært imod blevet værre. De tager bussen fra Nørrebro til Amager hver eneste dag, holder ud, bliver angste, men angsten daler ikke. De bliver ikke 'bedre venner med den', og nogle gange bliver de mere angste. De

holder langsomt op med at tro på 'at det går over'. I værste fald begynder de at miste modet og tiltroen til, at de nogensinde kan få det bedre: De har jo gjort det, som er blevet 'ordineret'.

Måske er de sådan nogle, der ikke kan hjælpes?


Nogle gange er det fordi, det ikke var det rigtige tidspunkt at begynde at eksponere sig selv. Andre gange var der noget andet, der trængte sig mere på. Men mange gange er det fordi, eksponering handler ikke bare om 'at udsætte sig selv for det, som man er bage for':


Andre gange virker eksponering ikke fordi skridtene er for store eller for hurtige. Eller måske er det ikke meningsfyldt netop nu at eksponere lige præcis med busturen til Amager. Nogle gange handler det om, at man anvender mentale ritualer eller undgåelsesadfærd, som man ikke har fået øje på eller ikke har forstået betydningen af. I andre tilfælde viser det sig at angsten er en sekundær følelse, og eksponeringen skal være rettet mod en hel anden følelse.


Eksponering handler netop ikke bare om at udsætte sig selv for den situation man er bange for. Det handler om at kunne være med sine følelser på en hele anden måde. Også når 'følelses-bølgerne' er høje, uventede eller smertefulde. For i sidste ende er det ikke bussen man er bange for og det er heller ikke bussen man gerne vil undgå - det er angsten.


Når eksponering ikke virker, så bliver vi sammen med klienterne nysgerrige på, hvad det er, der står i vejen. Vi går på fælles opdagelse, eksperimenterer og bliver klogere; både af succeser og af tilbagefald. Nogle gange er vejen mere snørklet og stejl end vi havde forestillede os - men erfaringen er at den for det meste fører os ud af skoven, og videre til et liv, der er værd at leve.


Er du psykolog eller læge? Vil du lære mere om de nyeste metoder indenfor eksponering? Vil du lære, hvordan man bruger eksponering i egen praksis, så du kan hjælpe dine klienter mere effektivt? Så kan du nå at tilmelde dig Masterclass: eksponering i egen praksis, der bliver afholdt i slutningen af maj i København.


Seneste blogindlæg

Se alle

Comentários


bottom of page