top of page

Den terapeutiske relation og eksponering

Opdateret: 8. feb.

Psykoterapi virker - nogle gange bedre end medicin. Internetbaseret terapi virker endda lige så godt - og i visse tilfælde bedre - end almindelig terapi. Så hvor meget betyder relationen egentligt i terapien, og hvor meget betyder den terapeutiske metode? Er relationen overhovedet vigtig, eller kan vi psykologer undværes?

Det korte svar er, at den terapeutiske relation er vigtig for udbyttet af psykoterapi. Den er rigtig vigtig, og studier igennem tiden har vist det gentagende gange.

Den terapeutiske relation betyder blandt andet så meget, fordi det simpelthen er nemmere at gøre svære ting sammen, end at gøre dem alene. I terapien hører vi mange gange retrospektivt, at vi ’var sammen’ med vores klienter i en svær situation. Det er dejligt, når det lykkedes, og når vores klienter ’tager os med’ ud i verden. Et af problemerne er, at det tager tid at opbygge en tryg relation, og i mellemtiden, kan klienten synes at udfordringer ser uoverskuelige ud, og det kan føles ret ensomt.


Så hvordan kan vi komme udenom, at det tager tid at opbygge en tryg relation, som er så vigtig for psykoterapi? I stedet for at vores klienter kun skal 'tage os med ud' i deres liv, kan vi blive bedre til at bringe klienternes liv ind i terapirummet: Mange klienter oplever, at de har mere mod til at kaste sig ud i udfordringer, når de fysisk er sammen med os. Det kan være nemmere at logge på E-boks for første gange i lang tid, når vi gør det sammen. Det kan også være nemmere at mærke sorg, eller at ride en følelsesmæssig storm af, når vi er fysisk tilstede; sammen med dem.


Skal vi bestige et bjerg, ser det mere stejlt ud, hvis vi er alene. På samme måde oplever vi mere smerte alene end, når vi er sammen med en støttende person. Vores nervesystem opfatter verden på en anden – en mere tryg måde - når vi får støtte: Når en klient er følelsesmæssigt overvældet, men kan mærke, at behandleren er der, på en rolig og støttende måde, bliver klientens nervesystem reguleret, og udfordringerne bliver mere overkommelige.


Jo flere gange vi oplever, at vi godt kan takle en svære situation, at vi godt kan tåle at blive overvældet - og derefter blive rolig igen - jo mere tillid vil vi have til, at vi godt kan klare det, også når vi er alene.

Relationen er bestemt et af de vigtigste elementer i psykoterapi, og en af måderne vi kan styrke den terapeutiske relation på er, ved at blive bedre til at bringe livet ind i terapirummet.

Der er vi altid sammen med vores klienter.


Vil du lære, hvordan du kan bruge eksponering i terapirummet til at styrke den terapeutiske relation? Vil du lære, hvordan du kan bruge dine relationel styrker for at understøtte eksponering i terapi?


Kom med til kurset: "Masterclass: Eksponering i egen praksis", som bliver holdt i slutningen af maj 2024 i København.


Kurset er primært til psykologer og læger og er godkendt til specialistuddannelsen under 'det tværfaglige modul'.

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page