"Hvornår går vi egentlig i gang?" er et uudtalt spørgsmål, som vores klienter ofte stiller i begyndelsen af et terapiforløb. Når klienter ringer til os, er de allerede trætte af den situation, som de har siddet fast i alt for længe. Gentagne gange har de kæmpet for at komme videre og er nu klar til, at der skal ske noget nyt.
Psykoterapi er et håndværk, men vores opgave er ikke som en automekanikers: Vi kan ikke bare åbne folk op, trykke på nogle knapper, lukke dem igen og sende dem glade af sted. Psykoterapi fungerer på en helt anden måde.
Jeg bruger nogle gange et billede til at forklare, hvad vi skal sammen: Når en klient kommer til mig, er det som om, han er havnet midt i en mørk skov og ønsker at finde en vej ud. Jeg kender godt skoven, men jeg ved ikke præcist, hvor han er havnet henne, og derfor må jeg starte med at stille mange spørgsmål og bede ham beskrive, hvad han kan se omkring sig. Det er jo kun ham, der kan beskrive det præcise sted, han befinder sig i. Det kan tage tid, men det er først, når det bliver mere tydeligt for os begge, hvor han egentlig er havnet henne, at vi sammen kan finde en vej ud.
Nogle af vejene i skoven leder til marker, andre til en sø, nogle til bjergene, og andre til havet. Hvor vil han gerne hen? Det er ikke op til mig at svare på, og nogle gange udgør den største del af et terapiforløb - "at finde retningen".
Det er først, når vi har retningen på plads, at vi kan begynde at eksperimentere med, hvordan han kommer videre. Også her skal han fortælle mig, hvordan det var at begynde at gå ned ad en sti, siden sidste gang vi talte sammen. Kunne han komme igennem buskerne? Var der noget, der stod i vejen? Terapien behøver ikke først at slutte, når han når sin endelige destination. Terapien slutter ofte, når vejen viser sig, og når min klient får tillid til, at han godt kan fortsætte ned ad den vej selv. Igennem terapi har han fået erfaringer med at stille sig selv de rigtige spørgsmål, stoppe op, kigge sig omkring og finde en ny vej, når han igen går i stå.
Jeg plejer at sige til mine klienter, at "langsomt er hurtigt". Hvis vi gerne vil ud af skoven og hen til havet, så nytter det jo ikke noget, at skynde os af sted - og ende i sumpen.
Retningen er vigtigere end hastigheden, og vi kommer oftest hurtigere i mål, når vi giver os tid og starter langsomt.
Vil du lære mere om, hvordan du kan hjælpe dine klienter med at finde den rigtige vej, og hvordan du kan føle dig mere tilpas med, at det nogle gange går rigtigt langsomt?
Det kommer vi også til at tale om i kurset "Masterclass: Eksponering i egen praksis".
Du kan stadig nå at være med på næste hold i slutningen af maj 2024 i København.
Kurset er godkendt til specialistuddannelsen og til systematisk efteruddannelse.
Commentaires